Rolul acestor injectii este acela de a reduce inflamatia si durerea locala, in principal, dar si de a favoriza resorbtia lichidului sinovial, dupa caz, de a creste amplitudinea miscarii articulatiei in cauza si de a imbunatati functionalitatea lantului cinematic afectat. Efectuate intramuscular, acestea au rolul de a detensiona musculatura si de a ameliora durerea.
Injectiile locale cu corticosteroizi sunt recomandate in afectiunile musculo-scheletale care sunt insotite de dureri de o intensitate mare-foarte mare, dar si in artrozele vechi, din care amintim gonartroza veche, discopatia lombara, sindromul interapofizar lombo-sacrat, sindromul dureros cervico-toracic, sindroame miofasciale, coxartroze vechi, sindromul de piriform si altele.
Aceste infiltratii se dovedesc a fi deosebit de eficiente in ameliorarea durerii si a inflamatiei in primele 2-7 zile post-injectare si pot preveni o eventuala reaparitie a sindromului dureros generat de inflamatie pana la cel mult 6 saptamani, in unele cazuri. Pot fi administrate in impreuna un anestezic local, precum lidocaina, pentru cresterea beneficiului de reducere a durerii locale.
Infiltratiile intraarticulare/periarticulare sunt contraindicate in principal pacientilor cu diabet zaharat tip 1 sau 2 (necontrolat), pacientilor cu sindrom metabolic, hipertensiune arteriala (necontrolata medicamentos) dar si pacientilor cu infectii, tumori, metastaze, pacientilor cu coagulopatii sau pacientilor aflati sub tratament anticoagulant, sarcina, tuberculoza.
Efectele adverse ale acestei proceduri minim-invazive pot fi, desi rar intalnite eritem facial (inrosirea obrajilor), minime variatii ale tensiunii arteriale si o usoara crestere a glicemiei in cazul pacientilor cu o rezistenta alterata la insulina sau diabet zaharat slab controlat.
Scrie un review